Graffiti

Dit van oorsprong Italiaans woord betekent “door voorbijgangers aangebrachte muuropschriften of muurtekeningen”. Het is de meervoudsvorm van graffito, het krassen van figuren in een pleisterlaag op een donkere achtergrond. Graffiti vinden we overal en het heeft in de loop der jaren een negatieve betekenis erbij gekregen, omdat het simpelweg verboden is.

Om dit verschijnsel tegen te gaan heeft men in Heerlen muren aangewezen waarop graffiti is toegestaan en waarop ieder naar zijn eigen zin zijn creativiteit mag uitwerken met spuitbussen met verf.

Daarnaast zijn er plekken aangewezen die door een kunstenaar van muurschilderingen worden voorzien, legale graffiti, om het zo gezegd. De schilderingen worden aangebracht in samenwerking met de buurtbewoners.

Stichting Parkstad Kleurrijk zet met de werkgroep Cuttin’Class buurtprojecten op die gebouwen en pleinen een nieuw uiterlijk geven door er legale muurschilderingen te maken.

Heerlerbaan bijvoorbeeld onthulde op 2 april 2010 een graffitikunstwerk aan de Caumerboord. In de tunnel aan de Huskensweg werd door de Amerikaanse graffitikunstenaar Quik met enkele jongeren samen een fraai kunstwerk gespoten. Dat gebeurde in november 2007. Bouwwanden aan bijvoorbeeld de Uilengats en de Dr.Poelsstraat zijn werden verfraaid met graffitikunst in het project “Graffiti tegen Graffiti”. Jongeren in Heerlen konden tijdens een cursus, die geleid werd door Wesley van Heugten en Mitch Snippe, hun vaardigheden verbeteren en op de aangewezen muren hun kunsten tentoonstellen.

Eind 2007 onthulden de kinderen van basisschool De Horizon het zestig meter lange hek van de school dat ze samen met de kunstenaars Harry van der Art en Wim Albrink (van Hee-Art) beschilderd hebben.

James Jetlag maakte de muurschildering via graffiti op een zijgevel in de Schinkelstraat. In het Cuttin’Class project werkte hij samen met de buurt Schaesbergerveld en zette zijn graffitikunstwerken op het elektriciteitshuisje aan de Colijnstraat.

Het Heerlens kunstinitiatief  kuS zette het project “lak aan Braak” op. Samen met de Duitse kunstenaar Jens Besser werd een tentoonstelling gehouden met muurschilderingen van diverse straat-art kunstenaars uit Europa. Op braakliggende terreinen, winkelpanden, leegstaande woningen werden voorzien van kleurrijke voorstellingen.

Zie ook: Graffiti Pancratiusstraat en Graffiti Valkenburgerweg.

 

Cuttin'Class project

Electriciteitshuisje aan de Colijnstraat in het Schaesbergerveld

Cuttin'Class project

Electriciteitshuisje aan de Colijnstraat in het Schaesbergerveld

Legale muur

De legale muur in het Schaesbergerveld

Legale muur

De legale muur in het Schaesbergerveld

Geleenstraat

Foto's: Leonie Robroek