Appie Drielsma
Appie Drielsma woont en werkt in Maastricht. Werd aldaar geboren in 1937 in een Joods gezin en volgde eerst een opleiding tot slager om zijn vader op te volgen, en op zestienjarige leeftijd begon hij zijn studie aan de Stadsacademie en de Jan van Eyckacademie.
Drielsma kreeg de Prijs van de gemeente Maastricht, 1963, en werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau in 2007. In het nieuws was te lezen op blikopnieuws.nl
De beeldhouwer Drielsma maakt zowel kleine bronzen beelden met als thema “mensen” alsook enorme plastische en constructieve bouwsels in beton, brons en andere materialen. Verder kreeg hij bekendheid met zijn penningen, reliëfs en speelplaatsprojecten.
Meer over hem en zijn werk op vroomen.org en op artindex.nl.
Hij doceerde aan de stadsacademie Toegepaste Kunsten in Maastricht en het Molelrinstituut in Tilburg. Ook gaf hij les aan de Jan van Eyckacademie.
Drs. J. van den Boogard schreef het boek “Appie Drielsma”, gedrukt door Cor Rosbeek.
Drielsma maakte de bronzen deuren in de Sint Servaas, aan de zijde van het Vrijthof. Op de buitenkant van de deuren schreef hij psalmteksten. Ook heeft hij de namen van drie vermoorde broers van zijn moeder en de naam van zijn vrouw Gemma erin verwerkt. Dit alles onder de schreeuw “Dit nooit meer”. Voor zijn levensverhaal zie de site stichtingmeg.nl
Zijn beeld Aluminium beeld Doorkijkkop werd oorspronkelijk aangekocht in 2004 door Atriumziekenhuis Heerlen. Het beeld werd ontvreemd en opnieuw gegoten en herplaatst in de grote hal in 2009. Hij zei toen over dit werk: "Iedereen draagt een masker. Een masker hoort bij het leven, iedereen verbergt wat hij niet wil uiten achter zijn masker. Het masker is geheimzinnig. Daarom breek ik het open."
Verder maakte Drielsma Arc de Triomphe, Raadhuisplein/Rijksweg Geleen, 1994, beton;
Het Oorlogsmonument in Gulpen: 4en5mei.nl
Beelden van Appie Drielsma op deze site: