Reliëf H. Drievuldigheid
In de parochie Schaesbergerveld werd in mei 1954 de eerste steen gelegd voor de bouw van de nieuwe kerk, naar een ontwerp van architect Hoen. Op 24 december '54 zegende deken Bemelmans de kerk in en werd deze in gebruik genomen. Omdat het bisdom de bouwplannen reeds bestemd had, gingen de plannen om bij de kerk een toren te bouwen niet meer door. De Glas in lood ramen zijn gemaakt door Eugène Laudy in 1955, het reliëf in keramiek uitgevoerd is van kunstenaar Frans Gast.
Sinds 2005 ligt de kerk leeg. Het orgel is verplaatst naar de parochiekerk De Verschijning van de Onbevlekte Maagd te Molenberg, de kruiswegstaties zijn herplaatst in de H.Hartkerk in Schandelen.
Een passende herbestemming is nog niet bekend. Meer over deze kerk op de site kerkgebouwen-in-limburg.nl.
De reliëfvoorstelling bestaat uit drie delen. In het middelste deel wordt Christus omringd door de vier evangelistische symbolen. Hij zit op een troon en houdt een boek vast met daarop de alpha en de omega.
In het linker deel staan apostelen, gekleed in habijt, met Petrus, herkenbaar aan de sleutel. Bij de apostelen in het rechter deel staat Paulus, herkenbaar aan het zwaard.
De reliëfs zijn ingemetseld tussen twee horizontale betonnen lateien.
De vier evangelische symbolen zijn afgeleid uit verschillende teksten uit de Bijbel. In Ezechiël bijvoorbeeld komt een visioen voor van vier gevleugelde wezens met gezichten naar vier kanten: van een mens, een leeuw, een rund en van een arend. In Openbaringen staan vier wezens voor de troon van God: de mens, de leeuw, de stier en de arend. Ze verwijzen naar vier aspecten van Christus: zijn menselijke kant, zijn priesterlijke kant, zijn koninklijke kant en de arend staat voor de Geest.
De engel staat voor Mattheus, de leeuw voor Marcus, het rund voor Lucas en de arend voor Johannes.
Foto's: Leonie Robroek