Olielamp

Villa Widdershoven aan de Valkenburgerweg, op de hoek met de Kruisstraat, is een van de weinige historische panden die Heerlen bewaard heeft.

Het pand werd gebouwd in 1921 door Dokter August Widdershoven, de derde huisarts die zich in 1913 in Heerlen vestigde. Hier woonde hij met zijn vrouw en 14 kinderen.

In 1985 kreeg het een inpandige opknapbeurt waarbij er woonappartementen in werden gerealiseerd.

Aan de gevel langs de Kruisstraat bevindt zich deze gevelsteen van een olielampje, in de versie van het wonderlampje.

Er werd vet of olijfolie in verbrand. Het deed dienst als verlichting of geurverspreider.

August Widdershoven werd in 1985 geboren en overleed op 69 jarige leeftijd in 1955.

Hij speelde een grote rol bij het transport van gewonden uit België en eigen land tijdens de Eerste Wereld Oorlog, als majoor van het Rode Kruis.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog brak er een griepepidemie uit, (zie ook Belgisch Oorlogsmonument). Widdershoven richtte een noodziekenhuis in, omdat het ziekenhuis van Heerlen reeds vol lag met patiënten.

Hij leidde de Heerlense Schoolartsendienst en had een drukke eigen praktijk als huisarts.

Als sportman heeft hij ervoor gezorgd dat Heerlen zijn sportfondsenbad kreeg. Door een duik in het water opende hij het nieuwe zwembad in 1935. Zie Ontwikkeling keramiek.

August Widderhoven was een bekend en geliefd persoon. Hij werd onderscheiden met het kruis van verdiensten van het Rode Kruis Nederland, België, Duitsland en Italië.

Een meer uitgebreid verhaal over zijn leven is opgenomen in het boek: "Dorpsfiguren, ereburgers en notabelen", uitgegeven door het Stadsarchief Heerlen, in 1998.

Foto: Leonie Robroek