Sint Joris en de Draak
Deze gevelsteen is te vinden aan de Oliemolenweg.
Wanneer deze is aangebracht en wie hem gemaakt heeft heb ik nog niet kunnen achterhalen.
Sint Joris en de draak is hier uitgebeeld in een gevelsteen in steen. De legende van Sint Joris is een overleveringsverhaal uit de vierde eeuw. In Palestina, waar Sint Joris, ook martelaar Sint Georgius genaamd, werd geboren, waren draken gevreesde monsters die mensenvlees aten.
Sint Joris diende eens in het leger van keizer Diocletianes. Na zijn bekering tot Christen reisde hij de wereld rond om Christus' boodschap te verkondigen en ongelovigen te bekeren.
Toen Sint Joris in Silne verbleef hoorde hij dat de bevolking van het dorp in angst leefde voor een draak, die ze steeds gevoed hadden met schapen. Toen er geen enkel schaap meer was, besloot de koning om het monster tot vriend te houden door hem mensenvlees te voeden. Elke dag werd er een kind aan de draak geofferd. Op een dag viel het lot op de koningsdochter, die naar de draak gebracht werd. Op dat moment bezocht Sint Joris Silne en hij haastte zich naar de grot waar de draak woonde. Het beest bleek echter niet zo groot en sterk als het volk vertelde. Het had het lijf van een krokodil met dikke poten en leeuwenklauwen, een slangenhals en vleugels. Een met een roze cirkel, een met een rode. Na een kort gevecht dat meer weg had van een overtuigend gesprek, keerde Sint Joris met de prinses én de draak aan een lint terug naar de koning. Alle mensen in de stad werden christen nadat Sint Joris zijn avontuur verteld had.
Sint Joris stierf de marteldood tijdens de vervolging van Diocletianes in Kappadocië.
De Engelsen kozen Sint Joris tot hun beschermheilige, en ook de ridders en de kruisvaarders. Ook voor de artiesten en de reizigers is hij de patroon.
De padvinders hebben deze moedige drakendoder als beschermer.
Silne kennen we nu als de stad Beiroet, dat eens als Engels vorstendom onder Britse bescherming stond. Vanaf 1961 is Koeweit onafhankelijk.
Deze legende verwijst naar de christenen die ten strijde trokken om de niet-gelovigen te bekeren.
De beschermheilige van Engeland is Sint George (St. Joris). Lord Baden Powell (de oprichter van Scouting) heeft een verband gelegd tussen Scouting en deze beschermheilige. Lord Baden Powell vond het belangrijk dat er op 23 april (de gedenkdag van St. Joris) alle Scouts stil zouden staan bij het thema "goed en kwaad". St. Joris was een dappere ridder die niet alleen zei dat hij goed is, maar ook goed doet. Hij is het voorbeeld voor alle scouts.
Elke 7 jaar voeren 500 acteurs het spel van Sint Joris en de Draak in een openluchttheater op.
In 2002, 2009 waren er voorstellingen die door 150 duizend toeschouwers bezocht werden.
Van de laatste opvoering staan filmpjes, foto's, verslagen en gesprekken op internet. O.a. op www.draaksteken.nl
Foto: Leonie Robroek