De Mijnwerker

De Mijnwerker van Frans Gast werd onthuld in 1976 door gouverneur Dr.Mr.Ch.van Rooy. Dit, in opdracht van de gemeente Heerlen vervaardigd bronzen beeld herinnert aan de hardwerkende ondergrondse mijnwerker die jarenlang het beeld in deze streek bepaalde. De mijnbouw betekende ontwikkeling, maar de zware, niet ongevaarlijke en ongezonde arbeid bracht ook leed en pijnlijke herinneringen voor de bevolking. Een groep ‘koempels' eisten gerechtigheid in een korte demonstratie tijdens de onthulling.

De mijnwerker beschermt zijn ogen tegen het felle daglicht, een tegenstelling met de mijnlamp die hem ondergronds begeleidt in de stoffige en koolzwarte ‘nacht'.

De drie meter lange kompel staat symbool voor de hardwerkende mens die de mens van nu stimuleert om te blijven bouwen aan zijn toekomst. De Mijnwerker staat achter het gemeentehuis aan de Geleenstraat.

De in 1927 in Maastricht geboren Frans Gast ontwierp ook het mijnwerkersmonument te Kerkrade en won daarmee de eerste prijs.
In Maastricht volgde hij o.a.de Stadsacademie en de Jan van Eyckacademie.
Hij was betrokken bij het ontwerp en de bouw van een nieuw kerkgebouw in Meerssen en werkte daarbij samen met Piet Killaars en Charles Eyck.
Gast maakte ook de beelden Beeld in Kunststeen, Metamorfose en Vrijheid.

Foto's: Leonie Robroek

Gedicht "De Mijnwerker" van Daniël van Voerendalen

De Mijnwerker

Wanneer komt de dag
Dat hij ontvangen mag?
Voor zijn zware arbeid van toen,
Een waardig mijnwerkerspensioen
Vragend, wacht hij zijn erkenning af
En leeft nog… verder tot het graf
Al kan hij het (dag)licht niet verduren
En toch… -in de toekomst – blijft hij turen
Hier nu, staande, zal hij streven
Naar zijn recht, op meer menselijk leven